Maliye disiplini, iktisat, siyaset bilimi, mali hukuk ve uluslararası hukuk disiplinlerinin kesişiminde yer almaktadır Sosyoloji, felsefe, siyasal düşünce tarihi, siyasal tarih ve psikoloji, istatistik gibi alanlardan da beslenmektedir.

Maliye disiplinin araştırma alanı, devletin vergiler, kamu harcamaları ile borçlanma araçlarını kullanarak iktisadi amaçlarını gerçekleştirmesini ve müdahalelerini kapsamaktadır.

Devletin iktisadi yapılar üzerindeki rolü ve kurumların iktisadi büyüme, eşitsizlik, gelir dağılımı, istihdam, enflasyon ve kamu politikalarına etkisi, maliye disiplinin temel araştırma alanıdır.

Maliye disiplini, günümüzde Devletin iktisadi yaşama müdahalesinin kuramsal, güncel, politik ve pratik önemini kapsamaktadır.

Derslerimizde ulus Devletin mali egemenlik alanındaki değişim,  tarihsel bir perspektif içerisinde küreselleşme,  uluslararası anlaşmalar ve uluslararası örgütlerin faaliyetleri kapsamında ele alınmaktadır.

Bu geniş perspektifi yansıtmak amacıyla, yüksek lisans ve doktora programlarımız disiplinler arası bir sosyal bilimler eğitimi sunmaktadır.

Mali iktisat alanında

İlk kez politik iktisat derslerinin verildiği fakültemizde bu gelenek sürdürülmekte ve farklı iktisadi analiz yöntemleri ve araçları da eğitim programımıza dâhil edilmektedir. Bölümümüzde; mikro ve makro iktisadi analizler ile maliye politikası analizlerine yönelik dersler verilmektedir.

Derslerimizde Türkiye ve dünyada ekonomi ve maliye politikalarına ilişkin bilgi üretilirken, Avrupa Birliği ekonomisi ve maliyesi de değerlendirilmektedir.

Mali hukuk alanında

Mali hukuk alanında, ulusal ve uluslararası vergi hukuku, uygulamaları ve harcama hukuku gibi konularda dersler sunulmaktadır. Ayrıca, uluslararası kamu maliyesi ve mali politika uygulamaları ile karşılaştırmalı analizlere yönelik olarak; uluslararası vergi rekabeti, Avrupa Birliği bütçesi ve mali politikaları, karşılaştırmalı bütçe, mali yönetim sistemleri ve vergilendirme konularında eğitim verilmektedir.

Mali sosyoloji ve ekonomi politik alanında

Programımızda, çok disiplinli eğitim yaklaşımımızı yansıtarak maliye teorisini diğer sosyal bilimlerle ilişkilendirilmekte; toplumların mali davranışlarının tarihsel ve kurumsal kökenlerini inceleyen mali sosyoloji dersleri ile mali-iktisadi düşünce tarihi alanında dersler sunulmaktadır.

Güncel mali konular alanında

Yapay zekâ, bilişim teknolojileri, büyük veriler, sürdürülebilirlik, çevre sorunları gibi günümüz ve gelecekteki ekonomik sistemleri ve devlet müdahalelerini etkileyecek gelişmelerle ilişki analizleri derinleştirmek üzere, bilgi edinme olanaklarını artırmak amacıyla öğrencilerimize Ankara Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden ders alma imkânı da sağlanabilmektedir.

Yüksek Lisans ve Doktora Programları Mezunlarımızın Kazanımları

Bu birikimlerin aktarılmasıyla Yüksek  lisans ve doktora eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz  çalıştıkları alanlarda bilgilerini artırmakta daha önemlisi    daha farklı, derin ve evrensel bir bakış açısı kazanmaktadır.

Ayrıca Programlarımızdan mezun olan öğrenciler, aldıkları eğitim ve uzmanlaştıkları alanlar sayesinde; akademik kurumlarda, ulusal ve uluslararası araştırma kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında ve kamu kurumlarında profesyonel pozisyonlar elde edebilmektedir. Ayrıca hâlihazırda çalıştıkları kurumlarda daha üst düzey ve yetkin pozisyonlara gelebilmektedirler.